Μεταξύ των διαφόρων παρεμβάσεων που χρησιμοποιούν οι φυσικοθεραπευτές για τη φροντίδα των ασθενών τους,η θεραπευτική άσκηση αποτελεί βασικό στοιχείο κάθε επιτυχημένης προσέγγισης.Βρίσκεται στον πυρήνα των προγραμμάτων που έχουν ως στόχο τη βελτίωση ή την αποκατάσταση της λειτουργίας ενός ατόμου και την πρόληψη της δυσλειτουργίας.
Ο ορισμός της θεραπευτικής άσκησης αφορά στη συστηματική και σχεδιασμένη εκτέλεση κινήσεων,στάσεων ή δραστηριοτήτων,με πρόθεση να παρασχεθεί στο άτομο,που ζητά τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή, ένας τρόπος ώστε:
- Να βελτιωθούν ή να προληφθούν διαταραχές των σωματικών λειτουργιών και δομών.
- Να βελτιωθούν,να αποκατασταθούν ή να ενισχυθούν οι δραστηριότητες και η συμμετοχή.
- Να προληφθούν ή να περιοριστούν οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την υγεία.
- Να βελτιστοποιηθεί η γενική υγεία,η φυσική κατάσταση και η γενική αίσθηση ευεξίας.
Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης,προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενούς,αποτελεί σχεδόν πάντοτε θεμελιώδες τμήμα των παρεχόμενων υπηρεσιών φυσικοθεραπείας.
Τα συνδυαστικά προγράμματα άσκησης έχουν θετική επίδραση τόσο στη μείωση των συμπτωμάτων,όσο και στην αποκατάσταση της λειτουργικής ικανότητας τόσο των αθλητών όσο και των μη αθλουμένων.
Ο τελικός στόχος ενός προγράμματος θεραπευτικής άσκησης είναι η επίτευξη του βέλτιστου επιπέδου κίνησης χωρίς συμπτώματα τόσο κατά τις απλές,όσο και τις πιο σύνθετες σωματικές δραστηριότητες.
Οι ωφέλιμες επιδράσεις της θεραπευτικής άσκησης για τα άτομα με ένα ευρύ φάσμα παθήσεων και με σχετιζόμενες σωματικές διαταραχές,είναι ευρέως τεκμηριωμένες από την επιστημονική βιβλιογραφία.