μαλαξη λεμφικου συστηματοσ
LYMPHATIC DRAINAGE MASSAGE
H μάλαξη του λεμφικού συστήματος είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την απορρόφηση και βελτίωση της κυκλοφορίας των υγρών και ειδικότερα του λεμφικού υγρού των ιστών.
Εισηγητής της τεχνικής είναι ο δανός φυσικοθεραπευτής Emil Vodder,o οποίος πριν 65 περίπου χρόνια πειραματίστηκε στις Κάνες εφαρμόζοντας ήπια μάλαξη σε διογκωμένους λεμφαδένες κρυολογημένων ασθενών του.
Λεμφικό σύστημα
Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από ένα δίκτυο λεπτών αγγείων,τα οποία βρίσκονται σε όλα τα σημεία του σώματος,με εξαίρεση το κεντρικό νευρικό σύστημα,και στα οποία κυκλοφορεί το λεμφικό υγρό.Το υγρό αυτό περιβάλλει και τρέφει τα κύτταρα του σώματος με θρεπτικά στοιχεία που προέρχονται από το λεπτό έντερο.Σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος συλλέγεται και φιλτράρεται το λεμφικό υγρό.Τα σημεία αυτά ονομάζονται λεμφαδένες και βρίσκονται κυρίως στη βουβωνική χώρα,στις μασχάλες και στον τράχηλο.
Καθήκον των λεμφαδένων είναι η δέσμευση και καταστροφή βακτηριδίων ή άλλων ξένων ουσιών.Για το σκοπό αυτό συνεργάζεται το λεμφικό με το φλεβικό σύστημα,το οποίο αναλαμβάνει την απομάκρυνση των ουσιών του μεταβολισμού και της φαγοκυττάρωσης. Στο λεμφικό σύστημα ανήκουν και τα λεμφικά όργανα (σπλήνας,αμυγδαλές,θύμος αδένας),που αποτελούν τόπους σχηματισμού και διαφοροποίησης των λεμφοκυττάρων.
Το λεμφικό υγρό μεταφέρεται στο σώμα με τη βοήθεια των μυϊκών συσπάσεων.
Όταν υπάρχει συμφόρηση ενός λεμφαδένα,καρδιακή πάθηση,διατροφή πλούσια σε αλάτι,ακόμη και αυξημένη κόπωση,ορθοστασία ή άλλα κινητικά προβλήματα,μπορεί να δημιουργηθούν οιδήματα κυρίως στα κάτω άκρα.
Σκοπός
Η μάλαξη του λεμφικού συστήματος αποσκοπεί στη βελτίωση της κινητικότητας των λεμφαγγείων,προωθεί τη ροή του λεμφικού υγρού και συμβάλλει στην αποσυμφόρρηση των οιδημάτων που προκαλούν πόνο στον ασθενή.
Ενδειξεις της μαλαξης λεμφικου συστήματος
Η συγκεκριμένη μάλαξη μπορεί να εφαρμοστεί σε:
- λεμφικά οιδήματα (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια μετά από χειρουργικές επεμβάσεις)
- οιδήματα από ρευματοπάθειες
- οιδήματα μετά από τραυματισμούς νευραλγίες
- αναπνευστικές παθήσεις
- νευροφυτικά σύνδρομα (ορισμένες μορφές ημικρανίας
- σύνδρομο Sudeck κλπ)
- σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ)
- νόσο του Crohn
- σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFIDS) σκλήρυνση κατά πλάκας (ΜS)
- ινομυαλγία
- αϋπνία
- κατάθλιψη
- στρες και απώλεια ζωτικότητας.